Notranja vrata

Notranja vrata – kaj morate upoštevati pri izbiri?

V podjetju Iža, inženiring stavbnega pohištva smo strokovnjaki za vrata. Če potrebujete nasvet, vam z veseljem pomagamo. V nadaljevanju predstavljamo našo ponudbo in nekaj nasvetov za najboljšo izbiro notranjih vrat za vaš dom.

Ker so notranja vrata zelo viden in pogosto uporabljen predmet v našem domu, si njihova izbira zasluži precej pozornosti. Kvalitetna vrata bodo leta in leta kljubovala posledicam vsakodnevne uporabe, zmanjšala prenos zvoka med prostori in dodala nekaj značaja v zasnovo videza notranjosti. V našem podjetju smo pripravili bogat izbor najkakovostnejših notranjih vrat.

Kaj vse se torej morate vprašati ob nakupu? Katera in kakšna notranja vrata so prava za vaš dom? Vse to si preberite v nadaljevanju in se na ta način tudi pravilno odločite!

Torej, kaj vse se morate vprašati, ko se odločate, katera in kakšna notranja vrata so prava za vaš dom? Kaj vam pomaga k pravilni odločitvi? Nudimo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro pri nakupu novih vrat:

Kakšen stil želite? Stil notranjih vrat lahko korenito spremeni videz vašega prostora. Želite imeti vsa notranja vrata enaka ali želite z izbiro izstopati? Nikakor ni potrebno, da se strogo držite samo enega stila, res pa je, da je lahko stanovanje, v katerem je umeščenih več različnih notranjih vrat, videti precej kičasto. Če bi že radi nekoliko razbili monotonost, poskrbite, da imajo vsa vrata vsaj eno skupno točko, recimo barvo ali obliko, da bo med njimi vsaj nekaj ujemanja. Glavna stvar, za katero morate v zvezi z izbiro stila poskrbeti, pa je ta, da se morajo vrata vizualno ujemati s stilom preostalega prostora. Masivna, okrašena vrata, na primer, ne spadajo v majhne prostore, saj jih lahko s svojim bogatim videzom vizualno pomanjšajo.

Kaj je še dobro vedeti pred nakupom novih notranjih vrat?

V katero smer želite, da se vaša notranja vrata odpirajo? Vsa vrata niso izdelana enako in eden od kriterijev, po katerih se med seboj razlikujejo, je tudi pozicija kljuke in tečajev. Če je kljuka na levi strani, so tečaji na desni in obratno. Položaj kljuke in tečajev tudi določa, v katero smer – v levo ali desno – se vrata odpirajo. Smer odpiranja vrat določimo po smeri odpiranja, ko jih potegnemo k sebi.

Prav tako naj se po pravilih notranjega oblikovanja vrata nikoli ne odpirajo iz prostora v vežo ali na hodnik, ampak vedno v prostor – to pomeni, da naj bi vedno, ko vstopate v prostor, vrata odrinili od sebe, namesto da jih potegnete k sebi.

Kakšen okvir želite? Notranja vrata se prodajajo z okvirjem ali pa brez njega – v tem primeru morate okvir izbrati sami. Bodite pozorni na to, da se stila okvirja in vrat vsaj približno ujemata. Prav tako pazite, da je okvir narejen iz dovolj močnih materialov, da bo zdržal vrata po vaši izbiri. V mislih imamo predvsem težo vrat, ki je odvisna zlasti od materiala. Če boste izbrali poceni okvir ali pa boste pri izgradnji in montaži ubirali bližnjice zavoljo zmanjšanja stroškov, se vam kaj hitro lahko zgodi, da boste morali plačati popravilo vrat ali kupiti nova. S tem boste na dolgi rok zapravili več, kot če bi sprva investirali v kakovostna vrata in okvir.

Želite, da vrata prepuščajo zvok ali ne? To je odločitev, ki jo morate sprejeti glede na to, v kateri prostor bodo vodila določena vrata. Pri otroških sobah je priporočljivo, da vrata dobro prepuščajo zvok, saj boste tako kljub zaprtim vratom lahko slišali, kaj se v sobi dogaja, medtem ko si boste za v spalnico verjetno želeli namestiti zvočno izolirana vrata. Preprosto jih boste zaprli ter se v miru in tišini dodobra naspali. Ali bodo vaša notranja vrata opravljala vlogo nekakšne zvočne pregrade med vami in ostalim svetom, ali pa boste lahko skoznje slišali vsak najmanjši hrup, je v glavnem odvisno od tega, iz katerega materiala bodo izdelana, zato upoštevajte tudi to.

Kakšen tip vrat želite imeti v svojem stanovanju? Tudi tip vrat je odvisen od tega, v kateri prostor bodo ta vodila, saj nekatere vrste vrat ponujajo več zasebnosti od drugih, razlikujejo pa se tudi po nekaterih drugih pomembnih lastnostih.

Najpogosteje uporabljena notranja vrata so klasična vrata, ki so pravzaprav pravokoten kos lesa ali drugega materiala na tečajih. Odpirajo se tako, da pritisnemo na kljuko in jih potegnemo k sebi oziroma odrinemo od sebe. Na mestih, kjer ni veliko prostora, se ljudje odločajo za drsna vrata, ki so, kot že njihovo ime namiguje, vrata, ki jih odpremo tako, da jih odrinemo vzdolž stene in zdrsijo stran. Posebna oblika drsnih vrat so vrata, ki se skrijejo v steno. Harmonikasta vrata se, ko jih odpremo, zložijo kot harmonika. Poznamo pa tudi vrata, kjer lahko zgornji in spodnji del odpremo posebej, recimo v primeru, ko želimo videti, kaj se dogaja v ostalih delih stanovanja, nočemo pa, da bi nas pri delu v kuhinji motili hišni ljubljenčki.

Iz katerega materiala naj bodo vrata izdelana? Tudi to je pomembno vprašanje, ki si ga ne zastavljamo le zaradi videza, temveč tudi zaradi funkcionalnosti. V preteklosti so bila skoraj vsa vrata lesena in ta trend je ponekod mogoče opaziti še danes. V sodobnih domovih je največ vrat izdelanih iz furnirja ali umetne mase, v nekaterih primerih pa se uporabljajo tudi kovinska in steklena vrata.

Notranja vrata torej izbiramo glede na različne kriterije, a če si postavite vsa zgoraj navedena vprašanja, vam lahko skoraj z gotovostjo zatrdimo, da ob nakupu ne boste razočarani.