Parket

Parket je talna obloga, ki med široko ponudbo njih prav zagotovo prevladuje – je pristen, naraven, topel, zagotavlja dovolj dinamičnosti in pestrosti izbire za popolno skladnost z ambientom. Je domačna in hkrati atraktivna izbira, blizu tako tradicionalnim, kakor modernim pogledom.

Parketna talna obloga bo vašemu prostoru dodala naravne in zemeljske tone, dvignila kvaliteto bivanja in splošno ugodnost počutja v vašem izbranem ambientu. Zraven naravnosti in vizualne estetike ima lastnosti izolatorja in je relativno enostaven za vzdrževanje, v kolikor smo seznanjeni z njegovimi lastnostmi, ki ga krasijo. Je vzdržljiv in traja desetletja. Zaradi svoje teksture preprečuje ujetje umazanije in je idealen za ljudi, ki so občutljivejši na razvoj alergij.

Ste se odločili za parket? Odlična izbira – kako torej izbrati popolna parketna tla za vaš dom? Tla pod vašimi nogami bodo oblikovala videz celotnega doma. So eden glavnih elementov notranje opreme, ki bo gradil slog in dekor vašega doma. Razmislite: Kateri materiali so trenutno v trendu? Kateri materiali bodo trajali najdlje ali bodo zahtevali najmanj vzdrževanja? Katera tla v posameznem prostoru? In še in še vprašanj, na katera vam tudi v podjetju Iža pomagamo odgovoriti.

Lastnosti in sestava parketne talne obloge. Parket – ploščice iz trdega lesa za tla. Vsaka ploščica je izdelana iz več trakov lesa. Prvič je bil predstavljen v Franciji v poznem 17. stoletju. Parketne lesene deske imajo fiksne dimenzije, zato jih je mogoče polagati v zapletenih geometrijskih vzorcih. Ostajajo znak kakovosti in izdelave ter že leta ostajajo na vrhu izbire talne obloge. Po sestavi bi lahko v grobem govorili o dvo-slojnem in tro-slojnem parketu, kateri so primerni za polaganja na estrih s talnim ogrevanjem.

Obstaja veliko možnosti polaganja, odvisno od preferenc in proračuna. Vzorec polaganja ima lahko velik vpliv na ambient prostora. Parket lahko naredi prostor večji, širši ali celo bolj veličasten.  Optični učinek smeri polaganja: če so lesena tla nameščena prečno proti dolgi strani prostora – bo prostor izgledal širši. Polaganje vzporedno z dolgo stranjo pa bo dal prostoru občutek večje dolžine.

Primernost za prostore. Parket se lahko uporablja v katerem koli prostoru v domu. Na hodnikih naredi fantastičen prvi vtis, v dnevne sobe vnese čar elegance in izgleda osupljivo v spalnicah, saj se zaradi svoje univerzalnega sloga prilagodi vsem stilom ambienta. Kaj pa kopalnica? Odgovor je pritrdilen, le izbira vrste lesa je potrebna ta prava.

Vzdrževanje. Nega tal mora vključevati pometanje in suho brisanje. Mokra razlitja in madeže je potrebno pobrisati s papirnatimi brisačami, nato jih je priporočljivo obrisati še z vlažno krpo. Priporočljivo je, da se tla enkrat mesečno očisti s sredstvom za lesena tla (primerna za lakirane ali oljene parketne talne obloge). Izogibajte se voskom, ki lahko naredijo tla spolzka in lahko poškodujejo prevleko. Parketna tla so občutljiva na fizične poškodbe zaradi vlečenja težkega pohištva in predmetov. Za noge pohištva vedno uporabite blazinice iz filca, da preprečite trajno poškodbo vaših tal. Iz istega razloga strižite nohte svojih hišnih ljubljenčkov. Izogibajte se tudi nošenju visokih in tankih pet, ki prav tako poškodujejo tla. Večja popravila tal pa naj vedno opravijo izkušeni strokovnjaki.

S pravim vzdrževanjem bo vaš parket ohranil prvotno stanje in sijal dlje. Ko se površinski premaz obrabi, ga je potrebno naoljiti ali lakirati.

Temeljita obnova parketa obsega brušenje, les je potrebno vedno brusiti v smeri njegove zrnatosti, da preprečite navzkrižne sledi. Ker je izdelan iz lesa, kjer vzorci tečejo v različnih smereh, je za odstranjevanje starega premaza brez poškodb potrebna velika pazljivost – za omenjen poseg vsekakor priporočamo sodelovanje strokovnjaka.

Možne izvedbe. Parketna tla so na voljo v najrazličnejših dimenzijah in izvedbah, ki se med seboj razlikujejo glede na sestavo, material, željen vzorec, izvor surovine. V osnovi govorimo o 3-strip videzu in videzu t.i. »kmečke deske«, odmik od tega pa predstavljajo t.i. različice »ribje kosti«. Standardne paketne lesene deske je mogoče položiti v številne tradicionalne vzorce, kot so klasični in vsesplošno oboževani vzorci, pa tudi privlačne sloge pletenja, opeke… Z različnimi dimenzijami, ki so na voljo, lahko ustvarite želeni učinek, ki si ga želite. Obstaja tudi več možnosti same vgradnje, pri čemer seveda upoštevamo zakonitosti in smernice vgradnje, o katerih vam svetujemo glede na pripravljeno talno podlago.

Naša ponudba. V našo ponudbo vključujemo najkvalitetnejše parketne talne obloge, s tradicijo, široko ponudbo, vrhunsko izvedbo, njegovim neoporečnim izvorom in sestavo.

Parket TER HÜRNE. Odlične lastnosti lesa so bile vedno merilo za vse izdelke Ter Hürne. Les ostaja njihov vzornik za pametne, okolju prijazne, tudi alternativne materiale za naravno zdravo življenje.

So navdušenci nad lesom. Noben drug material ni tako naraven, trajnosten, estetski in čuten hkrati. Oblikujejo izdelke za bivalne prostore, ki so enostavni za namestitev in dolgotrajno uporabo. Dizajni združujejo funkcionalnost in estetiko. Izdelujejo izdelke, ki naredijo življenje prijetnejše in lepše, hkrati pa ostajajo zavezani okolju in temeljiti skrbi zanj.

Parket ADMONTER. Ne glede na to, kako želite živeti, kakšen ambient načrtujete, domač ali z močnimi oblikovalskimi značilnostmi, bivališče na podeželju ali podstrešje v mestu – naravni les vedno doda pravo vzdušje talnim oblogam.

Admonter je vodilni avstrijski proizvajalec visokokakovostnega parketa. Vsa tla so 100% izdelana v avstrijskem mestu Admmont in so trajnostna. Narava, kakovost, dizajn in poreklo opisujejo pravega Admonterja!

Parket WEITZER. Najboljši parket, ki vam ponuja funkcionalne prednosti! Edinstvene lastnosti, ki ne zahtevajo napornega vzdrževanja so dokaz inovativnega zagona, ki postavlja nove standarde na področju parketa. Z umetnostjo obdelave lesa se ukvarjajo že od leta 1831, danes pa ponujajo sofisticirane, trajne izdelke, ki zaradi svoje kakovosti slovijo po celem svetu.

Upravljajo celotno vrednostno verigo in se zavedajo svoje ekološke odgovornosti od začetka do konca. Pri iskanju vašega sanjskega parketa ničesar ne prepuščajo naključju.