Drsna in steklena vrata

Na mestih, kjer želimo prostor prihraniti ali pa nam le-ta ne dopušča vgradnje običajnih notranjih vrat, se ljudje odločajo za drsna vrata, ki so, kot že njihovo ime namiguje, vrata, ki jih odpremo tako, da jih odrinemo vzdolž stene in zdrsijo stran ali vrata, ki ob odpiranju zdrsnejo/se skrijejo v steno. V rubriko drsnih vrat uvrščamo tudi harmonikasta vrata, ki se ob odpiranju zaprejo kot meh harmonike.

Drsna vrata funkcijsko ne opravljajo enake naloge kakor običajna, saj ne tesnijo in so posledično bistveno manj zvočno-izolativna.

T.i. drsna vrata »mimo stene« lahko vgradimo z ali brez podboja, medtem, ko je pri drsnih vratih »v steno«, s strani suhomontažnih del potrebna namestitev primernega vodila, po katerem bodo drsna vrata kasneje tekla.

Drsna vrata so vizualno lahko identična ostalim notranjim vratom, saj dopuščajo možnost izdelave v vseh izvedbenih sredicah vrat, materialih, obdelavah, vzorcih. Pri izbiri zmeraj poudarjamo pomen izbire vodil, po katerih bodo drsna vrata tekla, ki naj ne igrajo zgolj estetske vloge, temveč zagotavljajo lahkotno, uporabno in varno izbiro. Vodila lahko poudarimo ali »prikrijemo«, za elegantnejše in tišje zapiranje pa poskrbi t.i. funkcija mehkega odpiranja in zapiranja.