Vinilne talne obloge

Vinilne talne obloge – kaj morate vedeti pred nakupom?

V podjetju Iža inženiring vam nudimo najširši izbor kakovostnih vinilnih talnih oblog. V nadaljevanju si preberite, kakšne vinilne talne obloge so najprimernejše za vaš dom in nekaj nasvetov o uporabi in vzdrževanju.

Vinilne talne obloge so zelo trpežne in prenesejo veliko uporabe, vendar jim je še vedno vsake toliko potrebno nameniti malce nege.

V tem besedilu vam bomo razkrili, kako izbrati najprimernejše talne obloge in najboljše načine, kako očistiti vinilna tla, kako pogosto jih čistiti, kako se lotiti prask, starih madežev, trdovratnih madežev in kako preventivno skrbeti zanje, da bodo kljub letom hoje po njih še vedno videti kot nova. V nadaljevanju si preberite več o tem, kaj moramo vedeti pred nakupom in kako vinilne talne obloge vzdrževati:

Vinilne talne obloge – kako jih čistiti in negovati?

Očistite z vodo

Madež boste z vinilne talne obloge najlažje odstranili, ko je še svež. Nekatere snovi lahko namreč, če jih na vinilnih tleh pustimo, da se zasušijo, povzročijo madež, ki ga bomo kasneje le s težavo lahko odstranili. Če želite, da recimo razlita paradižnikova omaka na vaših tleh pusti kar najmanj posledic, jo takoj, ko se nesreča zgodi, obrišite z mokro krpo in na dolgi rok si boste prihranili kar precej dela.

Vinilne talne obloge


Tukaj preverite našo ponudbo. Vinilne talne obloge SAVOY in FLOOR EXPERTS.

 

Najboljše vinilne talne obloge

Tedensko čiščenje

Ne glede na to, ali so vaše vinilne talne obloge dejansko videti umazane ali ne, je dobro, da jim približno enkrat na teden namenite malce bolj temeljito čiščenje. Najprej tla posesajte ali pometite, da z njih odstranite lase, dlake, prah ter drobce zemlje, drobtine in drugo suho umazanijo, ki je posledica vsakodnevnega življenja in hoje po različnih površinah. Ko je prostor pometen in posesan, boste potrebovali krpo ali metlo za mokro čiščenje in čistilo za vinilna tla. Tega lahko kupite v skoraj vseh večjih trgovinah, lahko pa si ga izdelate sami. Zelo učinkovito domače čistilo za vinilna tla je jabolčni kis, razredčen z vodo. Kislina v kisu bo odstranila umazanijo, ne da bi za seboj pustila ostanke mila. Približno 250 mililitrov ga vlijte v štiri litre vroče vode, v to mešanico namočite metlo za mokro čiščenje in začnite čistiti. Metlo redno spirajte pod tekočo vodo ali v drugem vedru, polnem vroče vode. Če so vaša tla malo bolj umazana, si pripravite dve mešanici – eno s kisom in vročo vodo, v drugo, povsem enako, pa vlijte nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode. Tla najprej obrišite z mešanico vode, kisa in sredstva za pomivanje posode, nato pa samo z vodo in kisom.

Odstranjevanje trdovratnih madežev

Včasih se vam pač zgodi, da vam na vinilne talne obloge pade kaj, kar pusti za seboj trmast madež, ki vam bo povzročil kar nekaj preglavic. Že omenjena paradižnikova omaka, na primer. Če jo z mokro krpo obrišete takoj, ko pride do nezgode, ne bo večjih posledic. Če pa se iz kakršnega koli razloga niste takoj lotili čiščenja, boste potrebovali malce močnejše čistilno sredstvo, da boste odstranili zasušen madež. Paradižnikovo omako in ostale kisle snovi, kot sta sadni sok in vino, lahko očistite s pasto iz sode bikarbone in vode. Pasto nanesite na madež in jo z mehko krpo nežno vtirajte v tla, dokler madež ne izgine. Sodo lahko s tal odstranite z že prej omenjenim domačim čistilom iz jabolčnega kisa in vode.

Trdovratne madeže, kot so šminka, barva, črnilo ali voščenke, lahko odstranite s pomočjo čistilnega alkohola. Nekaj ga zlijte na madež in podrgnite s krtačo z mehkimi ščetinami. Ne drgnite tla s krtač s trdimi ščetinami, saj bodo te na vaših tleh naredile praske. Če vinilne talne obloge popackate z lakom za nohte, lahko madež odstranite z odstranjevalcem laka za nohte.

Za črne črte, ki so posledica tega, da z gumijastim delom čevlja podrgnete ob tla, uporabite WD-40. Nekaj ga poškropite na krpo in madež drgnite toliko časa, da ga odstranite. Ostanke WD-40 s tal očistite z že omenjeno mešanico kisa in vode.

Za kakršne koli informacije ali nasvet nam pišite, z veseljem vam bomo pomagali

 

Z uporabo tega obrazca se strinjate s shranjevanjem in obdelavo vaših podatkov s to spletno stranjo.

Še nekaj nasvetov, kako čistiti vinilne talne obloge:

Najboljša je preventiva. Redno pometajte ali sesajte tla, saj prah in umazanija lahko fizično poškodujeta vinilne talne obloge. Najbolje je, da se navadite, da tla vsak dan zvečer na hitro pometete. Pred vrati imejte predpražnik in spodbujajte goste, naj si pred vstopom v stanovanje obrišejo čevlje.

vinilne talne obloge

Bodite nežni. Uprite se skušnjavi, da bi vaša vinilna tla napadli z močnimi čistilnimi sredstvi vsakič, ko na njih opazite malo umazanije. S tem boste sicer tla očistili, ampak jih boste tudi hitreje obrabili in jih boste morali zamenjati veliko prej kot sicer. Namesto grobih čistil in pripomočkov raje uporabite mehko krpo, krtačo z mehkimi ščetinami in naravno čistilo, ki bo vaša tla očistilo, obraba pa bo manjša. Namesto, da pustite, da se madeži na tleh zasušijo in jih potem odstranjujete z abrazivnimi čistilnimi sredstvi, raje poskrbite, da do večjih madežev sploh ne bo prišlo in sicer tako, da redno sesate in vsak madež obrišete takoj, ko nastane.

Ne pretiravajte z vodo. V prejšnjem odstavku smo pisali o tem, da tla čistite z vodo, zdaj pa vas svarimo, da z njo ni dobro pretiravati. Ko čistite z vodo, poskrbite, da je krpa le malce mokra in da od nje ne kaplja, poleg tega pa nikoli ne zlivajte vode na vinilna tla, saj bo stekla v razpoke in pod robove, kjer bo uničila lepilo in povzročila, da bodo vaša tla odstopila.

Vinilne talne obloge niso zahtevne za vzdrževanje in če jih znate pravilno negovati, vam bodo vaša tla služila leta in leta.

Za kakršne koli informacije ali nasvet nam pišite, z veseljem vam bomo pomagali

 

Z uporabo tega obrazca se strinjate s shranjevanjem in obdelavo vaših podatkov s to spletno stranjo.